Προεκτάσεις
idea.bmp Η παρούσα ιστοεξερεύνηση έγκειται στον εντοπισμό των υγροτόπων της Κρήτης, με έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός (χλωρίδα, πανίδα, ιστορικά στοιχεία, μυθολογικά στοιχεία, αξία, λειτουργία και κίνδυνοι των υγροτόπων). Το θέμα προσεγγίστηκε μέσα από το μάθημα της γλώσσας, της μελέτης, της ιστορίας, της μουσικής και των καλλιτεχνικών. Αν και έγινε προσπάθεια μιας σφαιρικής παρουσίασης του θέματος, οι παράμετροι είναι αρκετές και υπάρχει πάντα η δυνατότητα για επιμέρους προσεγγίσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Η επίσκεψη των μαθητών σε υγροβιότοπους θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μια καλύτερη αντίληψη και κατανόηση της αξίας των υγροτόπων. Η επαφή των μαθητών με εστίες μολυσμένου νερού (όπως ο Αλμυρός πόταμος), θα τους ευαισθητοποιούσε και θα συνέφερε τα μέγιστα στην απόκτηση οικολογικής συνείδησης.perival08_09s.jpg
Μια θετική προσέγγιση του θέματος θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από το θεατρικό παιχνίδι. Η οργάνωση μίας θεατρικής παράστασης με έμφαση στην αξία των υγροτόπων και στους κινδύνους που τους απειλούν, συνοδευόμενη με προτεινόμενες λύσεις θα έφερνε τους μαθητές αντιμέτωπους με το πρόβλημα.
Οι μαθητές θα μπορούσαν ακόμα να δημιουργήσουν φυτολόγια, fytol.jpgμε τα φυτά ενός ή περισσότερων υγροτόπων, αναζητώντας πληροφορίες για τα φυτά αυτά και την χρησιμότητα τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αντίστοιχα η διαδικασία αυτή αναζήτησης πληροφοριών μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τα ζώα. Η δημιουργία διαγραμμάτων με το σύνολο των φυτών και των ζώων που ζουν και αναπαράγονται στους υγροτόπους ή που απειλούνται στους υγροτόπους ή που απειλούνται ή που έχουν εξαφανιστεί θα συνέλαβε επίσης στην περαιτέρω διαφώτιση και πληροφόρηση.
Τέλος, τα παιδιά με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού θα ήταν δυνατό να ανταλλάξουν πληροφορίες με μαθητές άλλων περιοχών μέσω διαδικτύου.intern.bmp
Τα παραπάνω είναι κάποιες επιπλέον δραστηριότητες για τη διαπραγμάτευση του θέματος μας. Δεν συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα εργασία διότι θεωρήθηκε ότι η μεγαλύτερη εμβάθυνση μέσω περισσότερων και πολυπλοκότερων δραστηριοτήτων είναι πολύ πιθανόν να προκαλούσε την υπερπληροφόρηση και την κούραση των μαθητών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι οι η δυναμική φαντασία των μαθητών και η αξιοποίηση της από τους εκπαιδευτικούς κατευθύνει τους εκπαιδευτικούς και τους δίνει τη δυνατότητα για εποικοδομητικές δραστηριότητες.
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License